Tuottavuus

Hyvinvointi, osa kaksi: Viisi helppoa mindfulness‑harjoitusta työpaikoille

Mindfulnessin kasvavaan suosioon on hyvä syy. Tämä ikivanha buddhalainen ilmiö on täynnä yllättäviä hyötyjä, ja nyt yhä useammat yritykset ovat havainneet sen potentiaaliset terveysvaikutukset. Tuoreiden tutkimusten mukaan päivittäiset mindfulness-harjoitukset pienentävät stressihormonina tunnetun kortisonin tuotantoa ja vähentävät ahdistuksen ja uupumuksen tunnetta. Ota siis nämä tekniikat mukaan päivärytmiisi – jo pieninä annoksina ne voivat auttaa sinua parantamaan työn ja muun elämän välistä tasapainoa.

Koska nämä viisi harjoitusta eivät vaadi tiettyjä välineitä, voit tehdä niitä esimerkiksi matkalla töihin tai työpöytäsi ääressä. Niiden sujauttaminen osaksi jokapäiväistä elämää onnistuu siis helposti.

 

Meditoi minuutin ajan

Sulje silmäsi ja hengitä hitaasti sisään ja ulos. Keskity rintakehäsi kohoamiseen ja laskemiseen ja yritä olla miettimättä mitään muuta. Jos saat päähäsi muita ajatuksia, päästä niistä irti ja kohdista keskittymisesi jälleen hengittämiseen.

Kuuntele keskittyneesti

Ajatuksemme lähtevät herkästi harhailemaan keskustelujen aikana. Älä siis muotoile vastaustasi työkaverisi vielä puhuessa, vaan tyhjennä mielesi ja kuuntele, mitä hän todella haluaa sanoa. Älä mieti päivän tehtäviä, illan suunnitelmia tai aiempia keskusteluja – yritä vain olla läsnä hetkessä. Se voi auttaa sinua keräämään uusia tietoja ja kehittämään suhteitasi muihin työntekijöihin.

Harjoittele huomion kiinnittämistä

Valitse lähellä oleva esine (kynä, tietokoneen hiiri tai vaikkapa kellosi) ja keskity siihen tiukasti minuutin ajan. Kuvittele, että näet sen ensimmäistä kertaa. Kiinnitä huomiota sen muotoon, pintaan ja rakenteeseen. Tämä voi auttaa sinua selvittämään ajatuksiasi ja tarkastelemaan ympärillä olevia asioita uusilla tavoilla.

Ole läsnä

Valitse esine, jota käytät jatkuvasti (toimiston keittiön vedenkeitin käy hyvin), ja käytä sitä mindfulness-hetken lähtöpisteenä. Mieti, miltä esine tuntuu kädessäsi, miten se toimii ja mihin käytät sitä. Ajattele esimerkiksi, miten upeaa on, että voit kiehauttaa veden salamannopeasti, ja miten onnekas olet, kun voit käyttää puhdasta vettä ja sähköä vapaasti.

Pidä tauko luonnon keskellä

Sinun täytyy ehkä poistua työpöytäsi luota, jotta voit noudattaa tätä vinkkiä. Se on kuitenkin vaivan arvoista. Kun lähdet kahvi- tai lounastauolle, kävele itseksesi lähellä olevan puiston tai viheralueen kautta. Jätä tilanteen salliessa puhelin ja muut laitteet toimistolle ja keskity hetken ajan ympärilläsi olevaan luontoon ja sen ääniin. Tämä harjoitus tarjoaa sekä liikuntaa että raitista ilmaa, joten se on hyödyksi niin ruumiille kuin mielellekin.