Trendit

Erikoisia etuja, jotka todella toimivat

Iso palkkapussi ei välttämättä yksin riitä pitämään työntekijää tyytyväisenä. Tuoreen tutkimuksen osallistujista 57 % sanoi, että henkilöstöeduilla on suuri merkitys työpaikan valinnassa. Noin 80 % vastaajista jopa totesi valitsevansa mieluummin lisää etuja palkankorotuksen sijaan. Edut muuttuvatkin jatkuvasti luovemmiksi ja houkuttelevammiksi, sillä yhä useammat työnantajat käyttävät niitä parhaiden työntekijöiden löytämiseen ja sitouttamiseen. Olemme koonneet alle muutamia suosikkejamme.

Violetit kolikot (Purple Coins). Nimestään huolimatta näiden kolikoiden ei tarvitse olla violetteja – tai ylipäänsä kolikoita. Tämän yksinkertaisen nerokkaan idean takana on singaporelainen deittisovelluksiin erikoistunut startup-yritys LunchClick. Työntekijät voivat palkita kollegoidensa hyvän toiminnan antamalla heille violetteja kolikoita. Kolikot ovat vaihdettavissa esimerkiksi elokuvalippuihin tai vapaa-aikaan.

Kuntoilutunnit. Kaikkihan me tiedämme, että terveet työntekijät ovat eduksi yritykselle. Tavanomaisiin hyvinvointiohjelmiin tyytyy kuitenkin vain yhä pienemmäksi käyvä joukko. Nyt yritykset haluavat tarjota ilmapiirinsä, henkensä ja monipuolisen ajatusmaailmansa mukaisia kuntoilupaketteja. Esimerkiksi globaalisti toimiva talousviestintäyritys SWIFT tarjoaa työntekijöilleen jooga-, pingis-, uinti- ja qigong-tunteja.

Extreme-aktiviteetit. Luovaa työtä tekevän startup-yrityksen voi odottaakin tarjoavan työntekijöilleen luovia etuja. Varsinaisia yllättäjiä ovat terävät ja huippumodernit toimijat, kuten eteläafrikkalainen viestintäyritys Missing Link, joka tarjoaa työntekijöilleen maksuttomia tatuointeja. Entä tiesitkö, että Dropbox on rakentanut henkilöstönsä käyttöön kokonaisen musiikkistudion? Nämä yritykset tietävät, että oikeanlaiset edut voivat rohkaista työntekijöitä toteuttamaan itseään ja vahvistaa samanaikaisesti yrityksen brändiä ja identiteettiä.

Elämäntaito- ja uravalmennus. Yhdysvaltalainen projektinhallintayritys Asana haluaa auttaa ihmisiä hoitamaan asioita, ja sama ajatus on nähtävissä myös yrityksen henkilöstöeduissa. Sen kaikki työntekijät voivat osallistua johtamis- ja elämäntaitokoulutuksiin töiden ohella, mikä auttaa heitä toimimaan tehokkaammin sekä työpaikalla että sen ulkopuolella.

Matkustaminen. Toimiston ulkopuolellakin on elämää, ja hyvä etupaketti ottaa sen huomioon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että työntekijöitä kannustetaan rentoutumaan ja irtautumaan töistä tavoilla, jotka samanaikaisesti ruokkivat intohimoa työntekoon. Esimerkiksi lumilautailutarvikkeita valmistavan Burtonin työntekijät saavat ilmaisia laskettelulippuja, kun taas Airbnb tarjoaa työntekijöilleen vuosittain 2 000 dollaria matkustamista ja yrityksen välittämissä yöpaikoissa majoittumista varten.

Perheneuvonta. Työn ja muun arjen tasapainottaminen ei ole yksinkertaista, ja stressin vaikutukset voivat toisinaan hiipiä mukaan perhe-elämään. Intialainen IT-palveluyritys RMSI on ryhtynyt rohkeasti toimeen näiden ongelmien ratkaisemiseksi, sillä sen henkilöstöetuihin kuuluvat esimerkiksi vanhemmuus- ja parisuhdeneuvonta sekä käynnit kehityspsykologin luona. Saatavilla on myös taideterapiaa valokuvauksen, maalauksen ja kitaratuntien muodossa.

Torkkutilat. Joskus kaikki, mitä työntekijä kaipaa, on mahdollisuus asettua hetkeksi pitkälleen. Itse asiassa tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että pelkästään Yhdysvalloissa väsymys aiheuttaa 411 miljardin dollarin kustannukset. Google, Hootsuite ja monet muut yritykset korjaavat tilannetta tarjoamalla torkku- ja lepotiloja, joissa työntekijät voivat ottaa nokosia työpäivän aikana.

Perinteisiin ja totuttuihin tapoihin nojaamisen sijaan henkilöstöedut rikkovat nyt rajoja. Oikeanlaiset edut eivät vain motivoi työntekijöitä, vaan ne voivat myös tehdä ihmeitä liiketoiminnallesi.