Äänet

Nykypäivän liikemaailman tärkeimmät henkilöt

Mikä määrittää, miten vaikutusvaltainen joku on nykypäivän liikemaailmassa? Toisten mielestä siihen vaikuttaa vain varallisuus. Raha ei ole kaikki kaikessa, mutta johtajat, joiden yritysten osakehinnat ovat pilvissä, ovat onnistuneet luomaan jotain, josta kaikki haluavat osansa: näin ollen on vain loogista, että heitä pidetään arvossa.

Elämme kuitenkin nopeiden muutosten aikaa, jolloin uudet teknologiat mullistavat vakiintuneita yrityksiä, joten monet meistä yrittävät nähdä tulevaisuuteen huipputekniikan yritysten johtajien kautta. Myös sosiaalinen muutos näkyy yritysten johtamisessa, kun uusi naisyrittäjien sukupolvi rikkoo lasikattoja ja ravistelee johtokuntia. 

Tässä on joitakin liiketoiminnan vaikutusvaltaisimpia henkilöitä juuri nyt. Varakkaista, teknisesti lahjakkaista ja nousevista naistähdistä koostuva joukko edustaa yritysjohdon parhaimmistoa ja sitä, mitä tulevaisuus voi pitää sisällään.

 

Rikkaat

Yrityksen menestystä voi mitata monin eri tavoin, mutta rahaa ei voi jättää huomioimatta. Jo yksi yrityksen miljardöörijohtajan päätös voi muuttaa kokonaisten toimialojen suuntaa. Heidän vaikutusvaltansa on kiistämätön. Kuka siis on vuoden 2017 rikkaiden listan kärjessä?

Viime kuukausina titteli on kuulunut vuoroin Microsoftin perustajalle ja kansainväliselle hyväntekijälle Bill Gatesille ja Amazonin perustaneelle Jeff Bezosille, kun yritysten osakehinnat ovat jatkaneet vaihteluaan. Bezosin nettoarvo on tällä hetkellä arvioilta yli 90 miljardia dollaria. Ei hassummin mieheltä, jonka ensimmäinen työ kului kesäisin traktoreita korjatessa. Princetonissa opiskellut Bezos työskenteli ensin Wall Streetilla talousohjelmiston parissa, mutta lopetti ja siirtyi vuonna 1994 myymään kirjoja verkossa seattlelaisesta autotallista käsin.

Se oli riskialtis liike, mutta nyt Amazon dominoi verkkovähittäiskaupan markkinoita ja on onnistunut saamaan itselleen 53 prosenttia sen kasvusta. Bezos kommentoi riskiä hiljattain järjestetyssä Summit Series -teknologiakonferenssissa seuraavasti: ”Vaikka se olisi epäonnistunut, olisin ollut 80-vuotiaana ylpeä siitä, että yritin.” Bezos on kiinnostunut myös mediasta, sillä hän osti The Washington Postin 250 miljoonan dollarin hintaan vuonna 2013. Avaruuteen intohimoisesti suhtautuva Bezos kehittää uudelleenkäytettävää matkustusrakettia ilmailu- ja avaruusalan yrityksensä Blue Originin kautta.

Jeff Bezos, Amazon (Mark Wilson / Getty Images)

Omaisuutensa itse kartuttanut vähittäiskauppamiljardööri Amancio Ortega, joka perusti tunnetun muotibrändi Zaran, on myös viihtynyt hetkellisesti kärkipaikalla viime vuosina. Espanjan Busdongo de Arbas -kaupungissa vuonna 1936 syntynyt Ortega lopetti koulunkäynnin 14-vuotiaana työskennelläkseen juoksupoikana vaatetusliikkeessä. Myöhemmin hän perusti Inditexin, joka on nyt maailman suurin vaatekauppayritys. Zaran lisäksi yritys omistaa kahdeksan muuta vähittäiskaupan tuotemerkkiä ja toimii yli 7 000 liikkeessä ympäri maailmaa 25,7 miljardin dollarin liikevaihdolla tammikuussa 2017. Ortega ei ole kuitenkaan tyytynyt omistamaan 59 prosenttia Inditexistä, vaan hänellä on myös huipputoimitiloja ja vähittäiskauppakiinteistöjä eri puolilla maailmaa, kuten Espanjan korkeimpiin kuuluvassa pilvenpiirtäjässä. Varallisuudestaan ja vähittäiskaupan vaikutusvallastaan huolimatta hän on tunnetusti erittäin yksityinen ja vaatimaton, ja hän nauttii päivittäin lounaansa työntekijöidensä kanssa yrityksen ruokalassa.

Sarjasijoittaja Warren Buffett ja Facebookin Mark Zuckerberg mahtuvat hekin viiden kärkeen vuonna 2017. L’Oréalin perijättären Liliane Bettencourtin syyskuisen menehtymisen jälkeen Wal Martin perustajan Sam Waltonin tytär Alice Walton nousi maailman rikkaimmaksi naiseksi arviolta 33,8 miljardin dollarin omaisuudellaan.

 

Mullistavat teknologiayrittäjät 

Koska teknologia vauhdittaa liiketoiminnan kasvua, ei ole yllättävää, että maailman rikkaimpiin kuuluu myös maailman suurimpien teknologia-alan yritysten johtajia, mukaan lukien Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ja Applen pääjohtaja Tim Cook.

Tuskin kukaan voi kuitenkaan yhdistää mielikuvitusta intohimoonsa ja esiintymistaitoonsa yhtä hyvin kuin SpaceX:n ja Teslan pääjohtaja Elon Musk. Tämä eteläafrikkalainen yrittäjä perusti ensimmäisen teknologiayrityksensä vuonna 1995 ja tämän jälkeen PayPaliksi tulevan yrityksen vuonna 1999. Tämän sijoituksen tuotot ovat tukeneet häntä uusissa avaruus- ja autotekniikka-alan pyrkimyksissään siitä asti. Arviolta 20,8 miljardin dollarin nettoarvon saavuttanut Musk on kertonut tavoitteikseen maailmanlaajuisen kestävän kehityksen ja muiden planeettojen asuttamisen mahdollistamisen. 

Elon Musk, Tesla & SpaceX (Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Googlen nykyinen pääjohtaja Sundar Pichai viihtyy merkittävästi vähemmän parrasvaloissa, mutta on aivan yhtä vaikutusvaltainen. Kaakkois-Intian Chennaissa syntynyt Pichai vietti ensimmäiset vuotensa ilman jääkaapin kaltaisia nykyajan mukavuuksia. Apurahan ja perheen vuoden säästöjen turvin tekniikkaa Stanfordissa opiskeltuaan hän sai jalansijan piilaaksossa. Hän aloitti työnsä Googlella vuonna 2004 ja oli tärkeässä roolissa Chrome-selaimen kehityksessä. Kun yrityksen perustajat Larry Page ja Sergey Brin siirtyivät Googlen emoyhtiön Alphabetin pariin, Pichai nousi yhtiön johtoon. 

Pichain johdossa yritys on julkaissut jo seitsemän tuotetta ja ilmoittanut siirtyvänsä mobiilipainotteisesta tekoälypainotteiseen lähestymistapaan, joten hänen johtokautensa näyttää maailman suurimpiin lukeutuvan teknologiayrityksen suunnan. Äskettäin tehdyssä The Guardianin haastattelussa hän totesi, että ”Haluamme demokratisoida teknologian. Kun kaikilla on mahdollisuus käyttää tietokonetta ja vaadittavat yhteydet, haku toimii samalla tavalla sekä Nobel-palkinnon saajille että pikkulapsille.”

Myös Microsoftin pääjohtaja Satya Nadella, joka kehittää Windowsin lisäksi uusia suuntauksia hienojen laitteiden ja pilvipalveluiden muodossa, ja Netflixin perustaja ja pääjohtaja Reed Hastings ovat teknologia-alan suurvaikuttajia. Heidän kannoillaan ovat seuraavan sukupolven nousevat tähdet, mukaan lukien Snapchatin pääjohtaja Evan Spiegel, josta tuli vuoden 2017 alussa nuorin pörssiyhtiön johtaja.

 

Liikemaailman naiset

Naisten oikeudet ovat parantuneet kehittyneissä maissa merkittävästi viimeisten 20 vuoden aikana. Kehitys ei ole kuitenkaan kuronut umpeen kuilua johtotehtävissä. Tämän vuoksi menestyneet naiset nousevat luonnollisesti oman alansa lisäksi myös laajemman sosiaalisen muutoksen keulakuviksi.

Heihin lukeutuu Facebookin operatiivinen johtaja Sheryl Sandberg, joka on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisista. Bill Clintonin hallituksen valtionvarainministerin henkilöstöpäällikkönä toiminut ja Googlella työskennellyt Sandberg siirtyi Facebookin operatiiviseksi johtajaksi vuonna 2008 tehtävänään valvoa sosiaalisen verkoston liiketoimintaa. Vuonna 2012 hänestä tuli Facebookin hallituksen kahdeksas jäsen ja samalla ensimmäinen nainen. Hänen myyntimenestystä saanut kirjansa Lean In: Women, Work, and the Will to Lead  käynnisti sukupuolten välistä tasa-arvoa ja naisten vaikutusmahdollisuuksia työpaikalla ajavan liikkeen. Hänen nettoarvonsa on nyt yli miljardi dollaria.

YouTuben pääjohtaja Susan Wojcicki on niin ikään varteenotettava tekijä ja vaikutusvaltainen sukupuolten välisen tasa-arvon puolestapuhuja. Hänet palkattiin Googlen 16. työntekijänä vuonna 1999 hakukoneen ensimmäiseksi markkinointipäälliköksi ja myöhemmin kaiken markkinoinnin ja kaupankäynnin johtajaksi. Hänen johdollaan Google hankki itselleen vuonna 2006 YouTube-videoalustan 1,65 miljardin dollarin hintaan. Hän on toiminut pääjohtajana vuoden 2014 helmikuusta asti, ja yrityksen arvo on nyt arviolta 90 miljardia dollaria. Piilaaksoa on arvosteltu miehiä suosivasta hengestä, ja Wojcicki kirjoittikin, että ”teknologia-alan pääjohtajien on tehtävä sukupuolten tasapuolisesta edustuksesta henkilökohtaisesti tärkeä asia.”

Vuonna 2004 Mary Barra järisytti toista miesten dominoimaa alaa nousemalla General Motorsin pääjohtajaksi, jona hän on tehnyt vaikutuksen määrätietoisella toiminnallaan ja selkeällä strategisella näkemyksellään. Viime vuonna yhtiö saavutti suurimman myynnin kasvunsa vuosikausiin, ja sen osakehinta on noussut 25 prosenttia 12 kuukauden aikana.

Mary Barra, General Motors (Bill Pugliano / Getty Images)

Maailmassa, jossa uusi kellarissa kehitetty idea voi mullistaa kokonaisia toimialoja, ei ole varaa levätä laakereillaan, mikäli siinä haluaa menestyä. Nämä yritysjohtajat voivat edustaa varakkuuden, innovaation ja sosiaalisen muutoksen kärkeä nyt, mutta kuka tietää, kenelle kärkipaikka kuuluu tulevaisuudessa.