An overview of a crowd of people

Äänet

Osaamista ilman rajoja: uljas uusi maailma

Rajojen ei tule estää oikeiden ihmisten rekrytointia. Yritysten on otettava joustavampi lähestymistapa työn maailmaan, sanoo Matthew Gwyther

 

Osaajat ovat liikkuvaisempia kuin koskaan. Vaikka maahanmuuttajat kattavat vain noin 13 prosenttia väestöstä, he vastaavat yli neljäsosasta uusista yrityksistä Yhdysvalloissa(1). Piilaaksossa 57 prosenttia ensiluokkaisista hyvin ansaitsevista työntekijöistä on syntynyt Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Tarvitsee vain viettää hetki aikaa Isossa-Britanniassa Lontoon Silicon Roundaboutissa, niin havaitsee, minkälainen eri kansakuntien sulatusuuni Ison-Britannian teknologiaskenestä on tullut. (Lontoossa Facebookissa työskentelee 65 kansallisuutta.)

Tästä huolimatta monet asiat antavat osviittaa siitä, että poikkeuksellinen globalisaatioaalto voi olla loppumassa. Nostosiltoja kelataan nyt ylös. Uusi nationalismin ja protektionismin aalto on tapahtumassa eri paineryhmien vaatimana, olivat kyseessä sitten tarpeettomiksi käyneet ruostevyöhykkeen terästyöläiset Yhdysvalloissa, kalastajat Isossa-Britanniassa tai muunlaiset ihmiset muualla.

Tavaroiden ja palvelujen siirtyminen rajojen yli ei ole ainut asia, johon tämä vaikuttaa. Melko vapaa ihmisten, eli inhimillisen pääoman, liike tulee todennäköisesti kokemaan myös esteitä.

Yksi seurauksista on se, että ihmiset, joiden haluat olevan yhtiössäsi – osaajat, jotka ovat useimpien yritysten toiminnan edellytys – eivät ehkä pysty toimimaan toimistosi lähellä, tai edes asuinmaassasi.

Tämän vuoden helmikuussa Ison-Britannian viisumikatto Euroopan ulkopuolisille osaajille täyttyi ennennäkemättömästi kolmantena kuukautena peräkkäin. Tämä syventää Ison-Britannian terveyshuoltolaitoksen ja muiden tärkeiden työnantajien henkilökuntakriisiä. Kun kuukausikatto saavutettiin joulukuussa ja tammikuussa ensi kertaa seitsemään vuoteen, maahanmuuttolakimiehet olivat olettaneet, että tämä olisi väliaikainen asiantila, mutta nyt he pelkäävät, että ongelmasta tulee pysyvä.

Joustavia etuja

Mitä on tehtävissä? Yksi protektionismin hyökyaallon hyvä puoli on se, että yhtiöiden on mietittävä, kuinka ne sijoittavat henkilökuntansa eri mantereille. Työmaailma on jo joustavampi kuin kaksi vuosikymmentä sitten, ja kohta siitä tulee vielä rennompi.

Tämä seuraa keikkatalouden kehittymisestä. Monet millenniaalisukupolven jäsenet tottuvat siihen jo nyt. Sen sijaan, että tämä olisi luotaantyöntävää, joustavuus houkuttelee osaajia ja tarjoaa houkuttimen pitää osaajat onnellisina.

Lontoon Silicon Roundabout

Lontoon Silicon Roundabout on Iso-Britannian teknologiaskenen koti

 

Uudessa tutkimuksessa PageGroup-rekrytoijilta(2) havaittiin, että millenniaalit olettivat, että joustavaa työtä tarjotaan standardina eikä lisäetuna. Kun kysyimme, minkä edun he haluavat nähdä tarjottavan seuraavien viiden vuoden aikana, työajan joustavuus oli suosituin vastaus (67 prosenttia), ja sitä seurasi työpaikan joustavuus (57 prosenttia) ja lyhyemmät työviikot (54 prosenttia). Tämän lisäksi lisävapaat (49 prosenttia) ja uramahdollisuudet (41) olivat korkealla listalla. Monet tutkimukset osoittavat, että naiset, etenkin ne, joilla on pieniä lapsia, pyytävät todennäköisemmin joustavia työjärjestelyjä kuin palkankorotusta.

Yritysten kilpailussa osaajista, jossa parhaiden tavoittelu voi haitata rajat ylittävää liikkuvuutta, joustavuus tullaan olettamaan itsestään selväksi osaksi pakettia. Edesmennyt Applen Steve Jobs ilmaisi osaajien tärkeyden seuraavalla yhteenvedolla: ”Tavoittele huippuosaajien huippua. Pieni joukko A-tiimiläisiä päihittää vaivatta suuren joukon B- ja C-tiimiläisiä. Johtajuusguru Jim Collins on samaa mieltä: ”Isoin organisaationi menestyksen tekijä on kyky saada oikeat ihmiset ja pitää heistä kiinni.”

Se, että työntekijöiden annetaan elää ja työskennellä, missä nämä haluavat, voisi olla eräs tapa löytää oikeat ihmiset ja pitää näistä kiinni. Kannettavan tietokoneen avaaminen eri ympäristössä sen sijaan, että palaisit kiinteään työasemaasi joka päivä, on kohta uusi normaali. Jos yritykset haluavat pääsyn parhaisiin huippuosaajiin, tämän vaihtoehdon tarjoamisesta on tulossa pakollista. Aktiivisuusperustaisen ketterän työnteon ja viime aikoina coworkingin lisääntyminen ovat olleet työpaikkojen huomattavimpia muutoksia viimeisten viiden vuoden aikana. Tästä voi tulla vielä tärkeämpää tulevina vuosina sen varmistamiseksi, että parhaisiin osaajiin päästään rajojen halki.


 

Matthew Gwyther on entinen Management Todayn toimitusjohtaja ja BBC Radio 4:n In Businessin esittäjä

Lähteet:

(1) https://www.inc.com/magazine/201502/adam-bluestein/the-most-entrepreneurial-group-in-america-wasnt-born-in-america.html

(2) https://www.pagepersonnel.co.uk/our-expertise/finance-recruitment/flexible-working-key-retaining-talent