An automated robot leading a business meeting

Trendit

Eläköön automaatio: robotit ovat okei

Jätetään aherrus koneille, niin ihmisille avautuu uusia mahdollisuuksia, kirjoittaa teknologiajournalisti James Day

 

Yleinen konsensus vaikuttaa olevan, että robotit tulevat ja vievät työmme. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön suurraportissa(1) on analysoitu automaation vaikutuksia työhön, ja sen mukaan 14 prosenttia kaikista ihmisten tekemistä töistä tullaan suurella todennäköisyydellä korvaamaan koneilla.

32 maassa suoritetun tutkimuksen mukaan 10 prosenttia näistä töistä tulee katoamaan Yhdysvalloissa, ja 32 prosenttia muutetaan tavalla, joka vaatii merkittävää työntekijöiden uudelleenkoulutusta.

Ennen profetioita massatyöttömyyden tuomiopäivästä ja työskentelyn lopusta tuntemassamme muodossa on muistettava, että uutiset eivät ole vain huonoja. Teknologia on yleensä luonut enemmän töitä kuin tuhonnut. Oikein hallittuna automaatio voi vapauttaa työntekijät. Tässä tutkimme trendiä implikaatioineen.

Mitä tarkoitamme työpaikan automaatiolla?

Lyhyesti sanottuna tällä viitataan siihen, että tekoäly (AI) ja kehittynyt robotiikka tekevät tehtäviä, joita ihmiset kerran tekivät.

Tämän päivän esimerkkeihin kuuluvat itsepalvelutiskit ja ePassport-portit lentokentillä sekä autotehtaiden kokoamislinjastot, kuten Nissanin supertehokkaassa Sunderlandin tehtaassa Isossa-Britanniassa(2), jossa robotit ja ihmiset ovat toimineet yhdessä vuosia.

Analysoijien mukaan edessä on vielä huomattavasti suurempi vallankumous, jossa IBM:n Watsonin syväajattelun tai Rethink Roboticsin Baxterin koneiden yhteistyön kaltaiset tekniikat kuuluvat valmistustehokkuuden maksivoiviin ja tuotantokustannuksia vähentäviin tekijöihin.

Miten automaatio vaikuttaa?

Esimerkkinä voi toimia Iso-Britannia. Bank of Englandin raportin(3) mukaan tuottavuus on matalimmalla tasolla 1700-luvun jälkeen, joten johtavat robotiikkaekspertit pyytävät yrityksiä sijoittamaan automaatioon parantaakseen tehokkuuttaan.

Lisääntyvän automaation vaikutus tarkoittaa sitä, että teollisuuden ja terveydenhuollon kaltaisilla aloilla voidaan tehdä työtä nopeammin ja pitempään. Kuvittele vaikka itse, että voisit lähettää ihmistyöläiset kotiin klo 17.00 ja vaihtaa vuorokauden ympäri työtä tekeviin koneisiin, joiden ansiosta tuotantolinjasi tehokkuus tuplaantuu tai sairaalan odotusajat lyhenevät ja vuoteita vapautuu.

Toinen automaatiota edistävä tekijä on sen potentiaali vahvistaa taloutta tuomalla kotiin aiemmin ulkomaille lähetettyjä tehtaita. Esimerkiksi Adidaksen(4) kaltaiset yhtiöt ovat jo hyödyntäneet tätä mahdollisuutta.

Robotti-invaasion(5) ottavat avosylin vastaan etenkin Etelä-Korea, Saksa ja Singapore. Kiina on yhtä jälkijunassa kuin Iso-Britannia(6), jossa on ollut paljon halpaa ihmistyövoimaa. Tämäkin kuitenkin on muuttumassa.

Tämänhetkinen maailmanlaajuinen keskiarvo on International Federation of Roboticsin (IFR) mukaan 74 robottia jokaista 10 000 ihmistyöntekijää kohti. Vertailun vuoksi Etelä-Koreassa on 631 robottia ja Isossa-Britanniassa 71.

Autonomisen älykkyyden myötä asioista tulee kuitenkin vielä kiinnostavampia. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi itsenäisesti itseään ajavia autoja. Otetaan vain lentokoneen autopilotti, laitetaan kuorma-autoon vastaava mekanismi ja annetaan ohjaimet sen haltuun, niin matkaa voidaan tehdä koko yö ja tavarat pääsevät perille nopeammin(7).

Piirakkakaavio, joka näyttää ihmiset ja robotit

Automaatio ei poista ihmistyön tarvetta kokonaan

 

Onko automaatio hyvä vai huono asia?

McKinseyn Global Instituten mukaan puolet tehtävistä, joita ihmiset suorittavat, voidaan automatisoida nykytekniikalla, mutta olennaisesti vain viisi prosenttia voidaan automatisoida kokonaan(8).

Kun työtä tehdään koneiden kanssa eikä niitä vastaan, päästään eteenpäin. Näin on tehty aina. Esimerkkinä toimivat leikkuupuimurit maataloudessa sekä ohjelmistot ja taulukkolaskentaohjelmat, jotka vähentävät laskemisen stressiä.

McKinseyn analyytikot uskovat, että uusi teknologia tuo mukana uusia sen hyödyntämiseen perustuvia työpaikkoja. Kiinalaisen teknologiayritys Huawein New Renaissance Hotspots Report -raportti, yhdessä Institute of Art and Ideasin ja Kjaer Globalin futuristien kanssa, ennustaa, että automaatio voi luoda jopa 1,47 miljoonaa uutta työpaikkaa Euroopassa vuoteen 2030(9) mennessä.

Kuinka automaatio vapauttaa työntekijät?

Noin 70 prosenttia yritysjohtajista uskoo, että tekoäly voi mahdollistaa sen, että ihmiset keskittyvät järkevämpään työhön niin, että vapaa-aikaa on PwC:n Bot.Me-kyselyn mukaan enemmän(10).

Workforce of the Future -raportissa(11) sanotaan myös, että jotkut optimistit uskovat, että tekoäly voi luoda maailman, jossa kykymme moninkertaistuvat laitteiden auttaessa meitä prosessoimaan, analysoimaan ja arvioimaan tietoja. Tämä taas tarjoaa lisää aikaa korkeatasoiselle ajattelulle, luovuudelle ja päätöksenteolle.

Toisaalta laitteiden käyttö manuaaliseen työntekoon tarkoittaa vähemmän raskasta nostamista ja vähemmän vahingoittumisia, lääkintälaskuja ja poissaoloja. Muuraaja-SAM(12) ja vastaavat robotit voivat olla vastaus asumiskriisiin, koska ne muuraavat tiiliä kuusi kertaa aiempaa nopeammin. Kannattaa kuitenkin huomata, että tiilien lastaamiseen tarvitaan silti rakentajia.

Huomioi kuitenkin myös koneet. Tämä ei ole vitsi. Huawein ennustuksissa uusiin töihin kuuluvat kansalaisoikeuksien ajajat, jotka toimivat varmistaakseen robottien oikeudenmukaisen kohtelun.

Mitkä taidot ovat tärkeitä tulevaisuudessa?

Jos haluamme ratkaista automaatiosta johtuvan 14-prosenttisen töiden menetyksen, todennäköisesti suurin haasteemme on joukkouudelleenkoulutuksen järjestäminen joukkotyöttömyyden sijaan. Riippuen lähestymistavastasi tämä voi asettaa eteesi kiinnostavia uusia tilaisuuksia vaihtaa tai edistää uraasi.

Työvoimaan astuvien nuorten on myös pohdittava, mitä tehdä. Tämä voi tarkoittaa sitä, että itseään joutuu uudelleenkouluttamaan useita kertoja elinkaaren aikana. McKinseyn digitaalisen työn tulevaisuusraportin(13) mukaan jatkuva oppiminen on avainasemassa.

Tämä voi kuulostaa epämääräiseltä, mutta McKinseyn mukaan ”tietojen käsittelyyn tarvittavat taidot” auttavat soveltumaan uusiin rooleihin nopeammin. Luonnontiede- ja insinöörityöalat (Science, Technology, Engineering and Mathematics, STEM) voivat olla myös elintärkeitä koneiden kera työskennellessämme, etenkin puhuttaessa niiden kehittämiseen ja ylläpitämiseen tarvittavista insinööreistä.

Luovien taitojen, hyvän viestinnän ja tunneälyn ennustetaan olevan myös suosiossa. Onnistuneimmat tietojenkäsittelijät ovat niitä, jotka voivat kertoa tarinan ja niitä, jotka voivat tarkastella sitä luovasti uusin tavoin. ”Automaattinen lähestymistapa ei korvaa tällaista luovuutta”, sanoo Martin Duffy, PwC Irelandin analytiikkajohtaja.

⏎”Maailma muuttuu; yhteiskunnan ja yritysten monimutkaisuus muokkaa myös muuttaa töiden ja taitojen tulevaisuutta”, lisää Anne Lise Kjaer Kjaer Globalista. ”Kehittyvä teknologia, kuten robotiikka ja tekoäly, edistävät aina vain perinteikkäämpien töiden automaatiota. Koulutuksen ja taitojen säännöt kirjoitetaan uudestaan.”

”Tätä varten yksilöiden ja organisaatioiden on otettava käyttöön kasvuajattelu ja ruokittava luovuutta, ketteryyttä ja elinikäisiä oppitaitoja, jotka varmistavat, että emme ole vain vastustuskykyisiä vaan myös menestyksekkäitä maailman muuttuessa.”

 


James Day on isobritannialainen teknologiatoimittaja

Lähteet:

(1) https://read.oecd-ilibrary.org/employment/automation-skills-use-and-training_2e2f4eea-en#page1

(2) https://www.cnet.com/uk/pictures/nissan-uk-plant-robots-humans-pictures/

(3) https://www.thetimes.co.uk/article/productivity-at-weakest-level-since-18th-century-w08hsm6v6

(4) https://www.economist.com/news/business/21714394-making-trainers-robots-and-3d-printers-adidass-high-tech-factory-brings-production-back

(5) http://www.cityam.com/284497/these-countries-most-prepared-rise-robots-and-approaching

(6) https://www.electronicsweekly.com/news/business/uk-lags-world-robots-2018-02/

(7) https://www.wired.com/story/what-does-teslas-truck-mean-for-truckers/

(8) https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-organizations-and-work/the-digital-future-of-work-what-will-automation-change

(9) http://www.bqlive.co.uk/creative-media/2018/04/25/news/uks-creative-and-tech-cities-of-tomorrow-revealed-31959/

(10) https://www.pwc.com/us/en/press-releases/2017/report-on-global-impact-and-adoption-of-ai.html

(11) https://www.pwc.com/gx/en/services/people-organisation/workforce-of-the-future/workforce-of-the-future-the-competing-forces-shaping-2030-pwc.pdf

(12) https://www.digitaltrends.com/cool-tech/sam-bricklaying-robot-6x-faster-than-you-can/

(13) https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-organizations-and-work/the-digital-future-of-work-what-skills-will-be-needed