Tuottavuus

Digitaalinen vallankumous luo uusia työpaikkoja – ja hävittää vanhoja

Tekoälyn, koneoppimisen ja automatisoinnin tehokas yhdistelmä on muuttamassa työmarkkinoita.

Valtavat harppaukset automatisoidussa ajoteknologiassa ovat synnyttäneet ennustuksia, joiden mukaan taksin ajaminen ammattina on tulossa tiensä päähän. Yhdysvaltojen työvoimatilastotoimiston mukaan pelkästään vuoden 2017 neljän ensimmäisen kuukauden aikana yli 85 000 yhdysvaltalaista myymälätyöntekijää menetti työnsä. Muita todennäköisesti kärsiviä sektoreita ovat muun muassa logistiikka, inventaarionhallinta ja tavaranpakkaus. Mutta myös jotkin toimistotyöt ovat vaarassa, mukaan lukien auditoijat, kirjanpitäjät, asianajajat ja tilintarkastajat.

Oxfordin yliopiston tutkijoiden Carl Freyn ja Michael Osbornen kuuluisan ennustuksen mukaan lähes puolet (47 prosenttia) kaikista Yhdysvaltojen töistä ovat vaarassa tietokoneistamisen vuoksi, ja Bank of Englandin mukaan automatisointi voi johtaa 15 miljoonan työn häviämiseen Isossa-Britanniassa lähinnä palvelusektorilla.

 

Optimistiset milleniaalit

Kaikista epävarmuudesta huolimatta milleniaalit ovat melko toiveikkaita – vaikka kaikki nämä teknologiset muutokset vaikuttavatkin eniten juuri heihin. Maailman talousfoorumin (WEF) vuonna 2016 järjestämässä kansainvälisessä tutkimuksessa lähes puolet (46 prosenttia) 18–35-vuotiaista vastaajista myönsi, että työntekijöillä, joilla ei ole oikeita taitoja, voi olla vaikeuksia työllistyä tulevaisuudessa.

Neljä viidestä vastaajasta oli kuitenkin sitä mieltä, että teknologia luo enemmän työpaikkoja kuin se hävittää. Joitakin töitä voidaan menettää, mutta muiden osalta tekoälyyn perustuva automatisointi parantaa työntekijöiden tuottavuutta ja lisää kysyntää tietyille taidoille. ”Uusia työpaikkoja muodostuu todennäköisesti suoraan”, Yhdysvaltain presidentin toimeenpanoviraston raportissa todettiin Obaman hallintokauden lopulla.

Esimerkiksi PwC on ennustanut, että ”tarvitsemme lennonjohtajia vastaavia työntekijöitä hallitsemaan teillä liikkuvia automatisoituja ajoneuvoja. Myös saman päivän toimitukset ja robottien toteuttama pakkaaminen ja varastonhallinta luovat lisää töitä sekä roboteille että ihmisille.”

Kolmasosaa Yhdysvalloissa viimeisen 25 vuoden aikana luoduista työpaikoista ei McKinsleyn mukaan ollut aikaisemmin olemassa. Näitä ovat esimerkiksi IT-kehitys, laitteistotuotanto, sovellusten kehittäminen ja IT-järjestelmien hallinta.

Kasvava yhteyksien määrä kaikessa autoista aina kodinkoneisiin asti johtaa valtavaan kysynnän kasvuun esimerkiksi Big datan tai tietoturvallisuuden ammattilaisten osalta. Maailman talousfoorumi ennustaa, että ”tekoälyn vallankumous johtaa lähes varmuudella uusiin työpaikkoihin tieteen, tekniikan, insinööritieteiden ja matematiikan aloilla, esimerkiksi nanotekniikan ja robotiikan parissa.”

 

Kolme tärkeää osaamisaluetta

Työllistymissivusto Workopoliksen mukaan tulevaisuuden työtehtävissä edellytetään kolmea pääelementtiä: luonnontieteiden, teknologian, insinööritieteiden ja matematiikan alojen koulutusta, luovuutta ja tunneälyä.

Koneet korvaavat epätodennäköisimmin sellaiset työt, joissa ihmisyys on tärkeässä roolissa. Näihin lukeutuvat alat, joissa on käytettävä harkintakykyä ja muodostettava läheisiä suhteita muihin ihmisiin – terveydenhuoltoalan ammattilaiset, kuten lääkärit, hoitajat, hammaslääkärit ja terapeutit, sekä opettajat, mutta myös myyntitehtävät.

Todellakin. WEF:n raportin mukaan erikoistuneille myyntiosaajille on kysyntää ”sillä käytännössä jokaisen alan on kehityttävä taitavaksi markkinoinnissa ja tarjontansa selittämisessä yrityksille, valtioasiakkaille ja kuluttajille.” Tämä johtuu siitä, että ne selittävät innovatiivisia tuotteitaan asiakkailleen tai myyvät uusille asiakkaille uusilla markkinoilla – tai sekä että.

Luovaa ajattelua vaativia työtehtäviä on vaikea automatisoida: tietokonetta on hankala kuvitella taiteilijana, tiedemiehenä tai yrittäjänä. Sama pätee vaikeasti ennakoitaviin tehtäviin, kuten putkimiesten käsittelemiin hätätilanteisiin erilaisissa sijainneissa.

 

Uusi ketterä työvoima 

Monien osalta työn luonne tulee kuitenkin muuttumaan, ja suurten yritysten on yhä vaikeampi pysyä kehityksessä mukana. Uusi, digitaalisempi maailma on täynnä pieniä yrityksiä ja itsensä työllistäviä yksilöitä, jotka työskentelevät digitaalisilla alustoilla. PwC käsitteli Workforce of the Future -raportissaan tilannetta, missä ”digitaaliset alustat sovittavat yhteen työntekijän ja työnantajan, osaamisen ja kysynnän, pääoman ja innovoijan sekä kuluttajan ja toimittajan. Näin sarjayrittäjät voivat saavuttaa paljon oikeaa kokoaan suuremman vaikutuksen ja mittakaavan.” 

Suuret työnantajat ”jakautuvat ja luovat omia sisäisiä markkinoitaan ja verkostojaan vanhanaikaisten hierarkioiden sijaan ja rohkaisevat työntekijöitä kehittämään uusia ideoita ja palkitsevat niistä”, se jatkaa. Työntekijöistä tulee joustavampia ja ketterämpiä, kun he siirtyvät eri projektien ja sijaintien välillä. 

Riippumattomuus kalliista infrastruktuurista ja lisääntynyt innovointi ovat antaneet aloitteleville yrittäjille vapauden ja optimismin tunteen, ja he voivat skaalata yrityksiään nopeasti ja nopeuttaa töiden luontia uusilla aloilla.