Äänet

Yritystietäjät: maailman 10 parasta yli 70‑vuotiasta pääjohtajaa

Vanhat liiketoimintamallit saattavat jäädä digitaalisen vallankumouksen jalkoihin, mutta vuodesta 2017 on silti tullut vanhojen päälliköiden juhlavuosi.

Toukokuussa vakuutusjätti AIG palkkasi 70-vuotiaan toimitusjohtajan. CSX-yhtiön osakkeenomistajilla ei ollut mitään ongelmia maksaa tämän amerikkalaisen raideyhtiön 72-vuotiaalle päällikölle jopa 84 miljoonan dollarin suuruista pestautumisbonusta.

Terveydenhoitoteknologian ja elinstandardien parantuminen on nostanut odotettavissa olevaa elinikäämme, ja Korn Ferry Instituten tutkimuksen mukaan toimitusjohtajat ovat muita johtajatehtävissä olevia vanhempia. Yhdysvalloissa johtoportaassa olevien keski-ikä on nyt 58 vuotta. 

Emme kuitenkaan edelleen ole kuolemattomia. Erään Journal of Empirical Financen tutkimuksen mukaan kognitiivisten kykyjen heikkeneminen iän myötä aiheuttaa keskimäärin myös yhtiön osakkeiden hintojen laskua.

Tätä ei kuitenkaan kannata mainita seuraaville kymmenelle yritystietäjälle, jotka osoittavat, etteivät nuoruuden reippaus ja teknologian tuntemus vedä vertoja perinteiselle sitkeydelle ja viisaudelle.

 

Brian Duperreault, AIG (ikä 70)

Viimeinen asia, jota AIG nyt kaipaa, on hiipuva johtaja. Vuoden 2008 maailmanlaajuisen rahoituskriisin iskettyä vakuutusyhtiö on kokenut kuusi johtajavaihdosta. Nyt puikkoihin on astunut alan veteraani Brian Duperreault, joka on osoittanut, ettei ikä ole este muutoksille. Duperreault on johtanut menestyksellä neljää suurta vakuutusyhtiötä. Vasta hiljattain hänelle on kuitenkin annettu tunnustusta kehittyneen data-analyysin tuomisesta alalle.

Brian Duperreault, AIG (Rob Kim / Getty Images)  

 

Hunter Harrison, CSX Railroad (ikä 72)

Uuttera Hunter Harrison, jota terävätkään kurssin muutokset eivät pelota, on saanut tunnustusta kolmen merkittävän rautatieyhtiön, Canadian Pacificin, Canadian National Railwayn ja Illinois Centralin, tilanteen parantamisesta. Näistä viimeisimmässä Harrison sai aikaan alan vallankumouksen niin sanotulla tarkkuusratajärjestelmällään. Perinteisestä poiketen järjestelmässä kuormia lähetetään asiakkaille niin nopeasti kuin mahdollista sen sijaan, että junien odotettaisiin olevan täynnä. Järjestelmän toteuttaminen vaati vahvuuksien hyödyntämisen ja kustannusseurannan viemistä täysin uudelle tasolle.

 

Leslie Wexner, L Brands (ikä 80)

Wexner on ollut Victoria’s Secretin emoyhtiö L Brandsin johdossa yli 54 vuotta. Tämä tekee hänestä Fortune 500:n pisimpään virassa olleen johtajan. Yhtiön osakkeet ovat viime aikoina menettäneet arvoaan, mutta Harvard Business Schoolin arvioissa Wexner arvioitiin silti viime vuonna 34. parhaaksi pääjohtajaksi. Forbes-lehden ”krooniseksi vastarannankiiskeksi” kuvailema Wexner on uudistanut yritystään jatkuvasti vastatakseen nopeasti muuttuviin kuluttajien makumieltymyksiin, oli kyse sitten Abercrombie & Fitchin myynnistä vuonna 1996 tai viime aikojen alanvaltauksesta halpojen urheilurintaliivien alalla.

 

Rupert Murdoch, News Corp (ikä 86)

Australialaisen mediamogulin sisukkuutta ei voi kiistää, rakasti tätä tai vihasi. Hän on pysynyt kovana, oli edessä sitten puhelinhakkerointiskandaaleita tai paperilehtien alamäki, ja hänen vaikutusvaltansa liiketaloudessa ja politiikassa on edelleen merkittävä. Murdoch, joka sai aluksi osakseen Sky-televisiokanavan toiminnasta valtavia tappioita, ei pelkää ottaa riskejä. Hänen intohimonsa perinteiseen mediaan auttaa toimialaa pysymään hengissä, vaikka Googlen ja Facebookin kaltaisten yritysten tarjoama kilpailu on kovaa.

 

Nobutsugu Shimizu, Life Corporation (ikä 91)

Vuonna 1945 Nobutsugu Shimizu määrättiin toisen maailmansodan itsemurhatehtävään. Hänellä oli kuitenkin onnea – sota loppui juuri ajoissa, ja hän oli 19-vuotias alkaessaan tavoitella uraa yritysmaailmassa. Selviäminen oli onnekasta myös Life Corporationin sijoittajien kannalta. Osuudet japanilaisessa supermarkkinaketjussa ovat lähes tuplaantuneet arvoltaan hänen otettuaan ohjat käsiinsä vuonna 2006. Hänen ikänsä ei ole poikkeuksellinen Japanissa, jossa keskimääräinen toimitusjohtaja on yli 60-vuotias. Seuraavaksi vanhin merkittävän yhtiön johtaja on 90-vuotias Shintaro Tsuji, joka on Hello Kitty -imperiumin ruorissa.

 

Frederick Smith, FedEx (ikä 73)

FedExin viimeaikainen menestys perustuu suurelta osalta verkkokaupankäynnin vallankumoukseen, joka on lisännyt kuriiripalvelujen kysyntää. Yhtiöllä ei kuitenkaan olisi tämänhetkistä markkina-asemaansa, jos Frederick Smith olisi toiminut lyhytkatseisesti. Smith esitti FedExin idean ensimmäistä kertaa tutkimuksessa Yalessa ja sai keskinkertaisen arvosanan. Kahden Vietnamin komennuksen jälkeen hän tarttui ideaan uudelleen. Tällä kertaa se oli menestys. Hän kasvattaa FedExin jo nyt korkeaa osakehintaa hyvin kohdennetuilla hankinnoilla, jotka lisäävät yrityksen maailmanlaajuista kattavuutta.

Frederick Smith, FedEx (Alex Wong / Getty Images) 

 

Martin Sorrell, WPP (ikä 72)

Ison-Britannian FTSE 100 -listan pisimpään virassa ollut toimitusjohtaja Sorrell on mestarillisesti muuttanut WPP:n metallisten ostoskorien valmistajasta maailman johtavaksi kommunikaatiopalveluyritykseksi – lähinnä tekemällä kymmeniä älykkäästi toteutettuja yritysostoja. Hän antoi uusien yritysten toimia itsenäisesti, kunnes markkinoiden laskusuhdanne vuonna 1992 sai hänet keskittämään toimintoja hyödyntäen WPP:n kokoa. Lähestymistapa toimi, ja Harvard Business Review pitää Sorrellia maailman toiseksi parhaana toimitusjohtajana Novo Nordiskin Lars Rebien Sorensenin jälkeen.

 

Li Ka-Shing, CK Hutchinson (ikä 89)

Hongkongin rikkain mies on noin 34 miljardin dollarin arvoinen, mutta ei ole ollut sitä aina. Li Ka-Shingin alkuperä on nöyrä – hän lopetti koulun 12-vuotiaana työskennelläkseen kellonranneketehtaassa opettajaisänsä kuoltua tuberkuloosiin. Myöhemmin hän perusti muovikauppaa tekevän yhtiön ja on nyt Warren Buffettin ohella eräs maailman osaavimpina tunnetuista sijoittajista. Ka-Shing, joka ei lepäile laakereillaan, on jatkuvasti uudistanut valtaisaa imperiumiaan pysyäkseen huipulla. Hänen siirtoihinsa lukeutuvat aasialaisten puhelinverkkojen myynti ja vuoden 2008 onnistunut sijoittaminen Facebookiin.

 

Michael Bloomberg, Bloomberg (ikä 75)

Donald Trumpista tuli 70-vuotiaana vanhin Yhdysvaltain presidentiksi valittu henkilö, ja hänen vastaehdokkaansa Hillary Clinton on nyt 69. Tämä voi rohkaista Michael Bloombergin tukijoita. Voisiko mediapomo ja New Yorkin ex-pormestari pyrkiä presidentiksi vuonna 2020? Tällöin hän olisi 77-vuotias, mutta uusimpien saavutustensa perusteella häntä ei kannata lukea pois laskuista. Jatkuva menestys Bloomberg-yhtiön pomona tukee useita filantrooppisia pyrkimyksiä, mikä on auttanut häntä nousemaan ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kärkinimeksi.

Michael Bloomberg, Bloomberg (David M Benett / Getty Images) 

 

Warren Buffett, Berkshire Hathaway (ikä 87)

87-vuotias Warren Buffett on edelleen yritystoiminnan eturintamassa – ehkä viidestä päivittäin juomastaan Coca-Cola-tölkistä johtuen. Hänen arvoperustainen lähestymistapansa osakkeiden valintaan sekä hänen anteliaisuutensa ja terävyytensä ovat ansainneet hänelle kulttistatuksen kautta maailman – ja tehneet samalla sijoittajistakin rikkaampia. Vuodesta 1964 alkaen Berkshire Hathawayn investointien tuotto on yli 10 000 -kertainen. Tällaisilla tuloksilla ei ole mikään ihme, että konsernin vuosikokoukset Omahassa keräävät vuodesta toiseen edelleen paikalle lukuisia Buffettille uskollisia.